Στην Τουρκία αντιπροσωπεία των Ρώσων για την εγκατάσταση των S-400 Triumf…

Δηλώσεις του Ζαχαρία Β. Μίχα, Διευθυντή Μελετών του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ – ISDA) σχετικά με την πυρηνική προδιάθεση της Τουρκίας φιλοξένησε η ελληνική ειδησεογραφική πύλη www.defence-point.gr. Ακολουθεί το άρθρο όπου περιέχονται οι δηλώσεις:

Σε μια ενέργεια που στόχο έχει και αν διαβεβαιώσει τον Ερντογάν για τη ρωσική δέσμευση, αλλά και προσπάθεια να “κάψει” τις γέφυρες που θα εξασφάλιζαν τη δυνατότητα τουρκικής οπισθοχώρησης και επανόδου στο δυτικό “στρατόπεδο”, προέβη η Ρωσία, στέλνοντας στην Τουρκία 10μελή αντιπροσωπεία για την εγκατάσταση των S-400, μία μόλις μέρα πριν τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στους G20 στην Ιαπωνία.

Η είδηση αυτή διακινείται από αξιόπιστους σε γενικές γραμμές “θαμώνες” του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter και προκαλεί αίσθηση, καθώς αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας το μεγάλο γεωπολιτικό “παίγνιο” που βρίσκεται σε εξέλιξη με αντικείμενο τον στρατηγικό προσανατολισμό της Τουρκίας, μιας χώρας με γεωγραφική θέση τεράστιας σημασίας.

Σχετικές με το θέμα αναφορές έκανε χθες μιλώντας στην ελληνική έκδοση του ρωσικού Sputnik, ο Ζαχαρίας Μίχας, διευθυντής μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ-ISDA) και συνεργάτης του DP.

«Η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα είναι το φυσικό επακόλουθο της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία. Οι σχέσεις ήταν πάντα στενές, όμως η Τουρκία είχε σαφή προτεραιότητα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, λόγω των 1.700 χιλιομέτρων κοινών συνόρων με την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αυτό επέτρεψε στους Τούρκους να ζητούν και να πετυχαίνουν ακόμα και “παράλογα” για συμμαχική (ΝΑΤΟϊκή) χώρα ανταλλάγματα.

Αυτή η τακτική είχε αποτέλεσμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς αποτελούσε “επίδειξη διαπιστευτηρίων πατριωτισμού”, κάτι πάντα χρήσιμο απέναντι στο εκλογικό σώμα, καθώς οι Κεμαλιστές πάντα έπαιζαν το χαρτί του εθνικισμού για να ελέγχουν αποτελεσματικά τη χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Η προσπάθεια αντιγραφής της “συνταγής” από τον Ερντογάν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, επιχειρώντας να μεγιστοποιήσει τα ανταλλάγματα, “παίζοντας” με ΗΠΑ και Ρωσία, τον έναν απέναντι στον άλλον, σε ένα όμως εντελώς διαφορετικό γεωστρατηγικό περιβάλλον, οδήγησε τις ΗΠΑ να αποφασίσουν να βάλουν τέλος στην τουρκική αμετροέπεια.

Η συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην ελλαδική και ελληνική (με τη συμπερίληψη και της Κύπρου) αποτροπή απέναντι στην Τουρκία έχει αναβαθμιστεί θεαματικά, κάτι που αντιλαμβάνεται κατά τα φαινόμενα επαρκώς, το τουρκικό γενικό επιτελείο» αναφέρει ο Ζ. Μίχας.

Ερωτηθείς για το αν οι ΗΠΑ θέλουν να διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ ή απλά να τη πιέσουν απαντά: «Εκτίμησή μου είναι ότι οι ΗΠΑ ακόμα εύχονται να κάνει πίσω έστω την τελευταία στιγμή ο Ερντογάν στο ζήτημα των S-400, διότι είναι αυταπόδεικτη η τεράστια σημασία του “οικοπέδου” Τουρκία για τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ».